Programe de formare a elevilor

Categorie: Programe formare continua Creat: Duminică, 30 Decembrie 2007
    Programul "Ghidul liceenilor în afaceri şi carieră - Schools Enterprise Programme", în cadrul Proiectului "Dezvoltarea parteneriatelor locale şi regionale" – s-a derulat în 2 etape (septembrie 2003-mai 2004, în judeţele Vaslui şi Botoşani, şi septembrie 2004-mai 2005, în toate judeţele regiunii Nord-Est), la iniţiativa Departamentului pentru Dezvoltare Internaţională (DFID) al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi a partenerului său – Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în scopul dezvoltării şi acumulării de cunoştinţe elementare, de către elevii de liceu, referitoare la iniţierea şi administrarea unei afaceri.
    În etapa I, a fost format un formator din unitate – prof. Vasilica Dupir – şi au participat 3 echipe de studiu şi de proiect, obţinându-se locul III, cu proiectul “Euro-Honey–Miere de albine ecologică”. Etapa a II-a a fost coordonată, la nivelul judeţului Botoşani, de către directorul unităţii – prof. Georgeta Pogurschi, şi a implicat formarea altor 60 de formatori (10/judeţ) şi participarea a câte 300 de elevi/judeţ, în unitate, acelaşi formator îndrumând 7 echipe/30 elevi.

    Proiectul a avut un impact deosebit în rândul elevilor unităţii, care au fost incluşi, pentru prima dată, în echipe de lucru mixte, din ani de studiu şi specializări diferite, astfel încât, din 2006, această experienţă a fost diversificată şi amplificată, în diverse domenii de interes. Astfel, anual, cca. 10 cadre didactice colaborează cu Junior Achievement România, în baza acordului semnat cu M.E.C.T., derulând diverse module de instruire, ca discipline opţionale, activităţi de consiliere sau extracurriculare, pentru grupuri de elevi, în programe de educaţie economică, antreprenorială, profesională, financiară şi consiliere personală/în carieră, pe baza suporturilor de curs gratuite, finanţate de companii multinaţionale şi naţionale, partenere.
   

    Exemplele de bună practică s-au extins şi în privinţa participării echipelor de elevi şi profesori la realizarea de proiecte interdisciplinare, pe teme de creativitate ştiinţifică, tehnică şi socială, cu suporturi bazate, în marea lor majoritate pe softuri interactive, pentru diverse concursuri şi competiţii şcolare, la nivel local, regional şi naţional, care au fost deosebit de apreciate, atât de realizatori, cât şi de juriile de concurs, prin premiile şi menţiunile oferite.
    În anul şcolar 2007-2008, formarea continuă a elevilor unităţii a cunoscut şi alte dimensiuni, prin implementarea unor colaborări ale M.E.C.T. cu CISCO Systems şi Corporaţia ORACLE. În primul caz, prof. Rodica Dromereschi şi Luigi Ionescu au participat la formarea Phare TVET a instructorilor pentru certificarea CISCO ITE1/ITE2 (noiembrie 2006/2007) şi au creat, la nivelul colegiului, o academie locală CISCO, pentru a oferi elevilor accesul la sistemul de evaluare, testare şi certificare la nivel internaţional, prin intermediul Cisco Networking Academy Program. În al doilea, 4 profesori de informatică – Rodica Dromereschi, Paula Nacu, Luigi Ionescu şi Iulian Iordache, au participat la stagiul de formare pentru realizarea comunităţii virtuale Think.com, în scopul promovării şi stimulării creativităţii, comunicării în limbi străine, operării cu diverse softuri şi limbaje, lucrului în echipă şi parteneriatului în rândul elevilor şi profesorilor.

Accesări: 2182