cours-deau logo

Miercuri 14.10.2015

Categorie: Mobilitate Mirepoix Creat: Miercuri, 27 Ianuarie 2016

Programul zilei

08.00 - Plecare spre Castelnaudry
09.00 - 12.00 - Plimbare cu vaporaşul pe Canalul de Mijloc şi pe jos, pe malurile acestuia
12.30 - 14.00 - Prânz
14.30 - 17.30 - Vizita la cetatea Carcassonne
18.00 - Întoarcere la liceu

     Activităţile au început la ora 8.00 cu plecarea spre Castelnaudry. Acolo, ne-am împărţit în două grupuri. Unul a mers în plimbare pe malul Canalului du Midi, o altă grupă a mers cu vaporaşul (peniche). Ambele activităţi au fost foarte interesante şi s-au dobândit o multitudine de informaţii geografice, istorice, culturale, lingvistice şi de civilizaţie.

     Când ne-am plimbat, am traversat două poduri importante construite în secolul XVII (Activitatea O11- Podurile şi râurile noastre), am văzut vase ancorate pe maluri, un mic port, dar, cel mai impresionant a fost un sistem rar în lume, de 3 ecluze, mai există în un loc cu 7 ecluze, prin care se asigură cale de navigare internă. Absolut impresionant! La fel de impresionant a fost şi plimbarea cu vaporul care a avut ca destinaţie finală o ecluză electrică, prin care am trecut şi ne-am şi întors şi am putut urmări sistemul de eliminare şi de umplere cu apă. Elevii au putut vedea cum funcţionează aceste sisteme şi au fost foarte curioşi să descopere aceste mecanisme inexistente pe râul Siret. Activitatea a durat până la ora 12.30.

     De la ora 12.30 până la 14.00 a fost masa de prânz. Elevii au servit în sistem picnic, iar profesorii, vestitul şi deliciosul Cassulet.

     De la ora 14.30 am vizitat impozanta cetate Carcassonne (Activitatea 09 - Din lumea clasică la cea actuală) care a avut ca obiective descoperirea istoriei, a arhitecturii (sistemul de încercuire a cetăţii cu 3 rânduri de ziduri concentrice ,turnurile de apărare, porţile de închidere, locuinţele din interior transformate în magazine,etc), a strategiilor de apărare, a modului de viaţă din perioada istorică respectivă. La plecare am primit chestionare cu întrebări legate de structura şi istoria cetăţii al căror răspuns a trebuit să-l căutăm plimbându- ne în interiorul cetăţii. La ieşire, am completat chestionarele pe care le- am predat echipei franceze. Elevii au dobândit informaţii culturale importante şi au putut face comparaţie cu istoria, cultura şi civilizaţia românească. Activităţile s-au terminat la ora 18, cu reîntoarcerea la liceu şi în familiile gazdă a elevilor.

 

 

 

Accesări: 629