cours-deau logo

Marti 13.10.2015

Categorie: Mobilitate Mirepoix Creat: Marți, 26 Ianuarie 2016

Programul zilei

08.00 - 10.00 - Atelier de teatru
10.15 - 12.00 - Vizită la fântâna Fontestorbes
12.30 - 13.00 - Picnic tradiţional
14.00 - 16.30 - Canoe pe lacul Montbel
16.30 - 17.30 - Vizita satului Camon
18.00 - Întoarcere la liceu

      Activităţile au debutat la ora 8.00 în sala polivalentă cu un atelier de teatru  (Activitatea 015-Teatru)  pe tema apei pentru elevi şi profesori. În partea iniţială, am participat cu toţii la diverse jocuri de relaţionare, de cunoaştere şi recunoaştere (de exemplu a trebuit să facem diverse grupuri cu număr divers de membri în funcţie de culoarea ochilor, numărul fraţilor, iniţiala numelui, etc. sau să facem un şir uman pe care l-am întortocheat şi pe care, fără a desprinde mâinile, a trebuit să-l descâlcim). În partea a doua, am format grupuri eterogene, 6 elevi şi 2 profesori pentru a realiza din corpurile noastre diverse maşini (de spălat rufe, de purificare a apei, de poluare a apei, vapoare, etc.) pe care a trebuit să le mimăm pentru ca ceilalţi să le ghicească utilizarea. Activitatea a dezvoltat abilităţi actoriceşti, lingvistice, motrice, organizatorice şi creative elevilor, dar şi  profesorilor.

     La ora 10.15 am plecat spre Belesta pentru a vizita un monument al naturii (pentru activitatea 017 – Geografia unui curs de apă), Fântâna Fontestorbes, despre care ni s+a spus ca e unic în lume. Această fântână, supranumită "fântâna zânelor", este o fântână intermitentă natural, adică la fiecare 30 de minute îşi modifică debitul, dar numai 6 luni pe an, în perioada ploioasă. Locul are şi o legendă cum că în acel loc veneau zânele să îşi spele rufele. Elevii au fost interesaţi de fenomenul natural care se produce şi au primit explicaţii de la partenerii francezi care au prezentat o schemă a fenomenului. Această modificare a debitului apei este posibilă doar în anotimpurile ploioase când apa se colectează în interiorul muntelui, în roca calcaroasă, în nişte rezervoare naturale care se revarsă când se umplu, cam la 30 de minute. Interesant a fost ca am putut vedea pe viu fenomenul surprinzător. Elevii şi-au îmbogăţit cunoştinţele geografice şi turistice.

     La ora 12.30-13.00 am luat masa, un picnic cu produse tradiţionale şi am avut acces la gastronomia franceză tradiţională.

    Începând cu ora 14, s-a desfăşurat o activitate inedită, canoe pe lacul Montbel, foarte apreciată de elevi şi de profesorii participanţi care au practicat un sport nou şi au trebuit să relaţioneze, să lucreze în echipă  pentru a putea manevra canoea. Un grup de profesori şi elevi a preferat o plimbare în pădurea din jurul lacului pentru a descoperi flora, tipul solului, fauna locului.

     La întoarcerea spre Mirepoix, am vizitat satul Camon, în care am văzut un castel medieval, o mănăstire, ambele cu circuit închis deoarece erau private. De asemenea, am văzut un pod, o roseraie (rezervaţie de trandafiri) şi locuri tradiţionale păstrate din perioada medievală precum unele case sau locul unde se potcoveau boii şi caii. Elevii au dobândit cunoştinţe istorice şi culturale.

      De la ora 18.00 a început seara distractivă desfăşurată în liceu a cărei activitate principală a fost karaoke. Astfel, s-au cântat cântece franceze, dar şi cântece reprezentative ale tuturor ţărilor implicate în proiect. A fost "o baie" de limbi cu multă distracţie, voie bună şi antren. S-au legat prietenii, s-a creat o atmosferă foarte plăcută încât, cu greu, la ora 22.00, elevii s-au putut despărţi.

 

Accesări: 663