cours-deau logo

Luni 12.10.2015

Categorie: Mobilitate Mirepoix Creat: Luni, 25 Ianuarie 2016

Programul zilei

08.30 - Ceremonie de primire în sala polivalentă
10.00 - 12.30 - Vizită în piaţa tradiţională
13.00 - 14.00 - Masa la cantina liceului
14.00 - 16.00 - Căutarea de comori (joc de descoperire a oraşului)
16.30 - Ceremonie de primire la primărie
18.00 - Întoarcere la liceu şi a copiilor în familii

      Activitățile au debutat cu ceremonia de primire din sala polivalentă a liceului la care au participat toţi membrii delegaţiilor, directorul Joseph Buisan, directorul academic Jacques Briant şi reprezentanţii presei locale care au rostit discursuri de întâmpinare care au subliniat importanţa schimburilor  de valori naţionale şi nevoia de cooperare pentru a construi şi consolida Europa. S-au intonat imnurile naţionale şi s-a prezentat fiecare delegaţie. S-a făcut turul galeriei şi fiecare persoană a primit un tricou cu logoul proiectului.

      Următoarea activitate a fost de organizare a grupelor de elevi. Dintr-un bol în care erau bilete cu numele tuturor elevilor străini, colorate diferit, s-au extras numele a câte trei elevi cate împreună cu trei elevi francezi formau o grupă, fixă pe tot parcursul mobilităţii. Fiecare dintre grupuri a primit chestionare pentru a se cunoaşte mai bine, pentru a descoperi puncte comune şi pentru a alege numele echipei (Heureux chiens, Happy lions, Heureux chats, etc) pe care, la final, au trebuit să-l mimeze în faţa celorlalţi.

      Ne-am deplasat apoi în piaţa tradiţională pentru a vizita oraşul Mirepoix. Elevii au putut, astfel, intra în contact direct cu locul şi cu locuitorii oraşului medieval. Apoi, ne- am întors la cantina liceului pentru masa de prânz şi am servit feluri de mâncare diferite de cele cu care am fost obişnuiţi.

     De la ora 14.00 a început jocul de descoperire a comorilor din Mirepoix. Activitatea (Activitatea 09 - Din lumea clasică la cea actuală) a avut drept obiectiv central ca elevii străini să cunoască principalele obiective turistice ale oraşului, să interacţioneze cu elevii din grupa lor şi să răspundă la întrebările puse de elevii francezi ce erau postaţi în faţa fiecărui obiectiv vizat. Răspunsul corect a fost recompensat cu puncte şi cu permiterea continuării vânătorii. Activitatea a demarat din faţa liceului, cu plecarea grupelor eterogene de elevi şi profesori care au primit o hartă a comorilor. S-a dezvoltat, astfel, capacitatea de lucru în echipă, de orientare şi lingvistică. Activitatea a fost extrem de interesantă deoarece am putut cu toţii să cunoaştem istoria, prezentul, ineditul oraşului, am descoperit catedrala centrală cu turnul foarte înalt, piaţa de peşte, arhitectura caselor, legenda vrăjitorii aducătoare de noroc, o fostă moară pe râul Hers, flora şi fauna râului, un pod impresionant peste râu, etc. Câştigătorii au fost desemnaţi elevii din echipa care a adunat cele mai multe puncte în urma răspunsurilor date. Adevăratele câştiguri au fost însă dezvoltarea competenţelor lingvistice, culturale, de orientare turistică şi lucru în echipă.

     La ora 16.00 ne-am deplasat la primăria oraşului unde am fost primiţi de doamna viceprimar care ne-a urat bun venit şi a apreciat importanţa proiectului pentru fiecare dintre participanţi. Aceasta a încurajat cooperarea internaţională şi creearea unităţii europene. La finalul activităţii s-a realizat o fotografie a întregului grup de către reprezentanţii presei locale, care a apărut imediat în presa online şi a doua zi în presa scrisă.

     Activităţile s-au încheiat la ora 18.00 cu reîntoarcerea la liceu şi preluarea elevilor de către familiile care i-au cazat.

 

Accesări: 690